Placki ziemniaczane (porcja dla 2-3 osób):
  • 6 dużych ziemniaków
  • 1 ¶rednia cebula
  • m±ka - 1 stołowa łyżka
  • 1 całe jajo
  • sól i pieprz do smaku
Ziemniaki i cebulę utrzeć na tarce (tej najdrobniejszej oczywi¶cie). Następnie dodać jajko, m±kę, sól i pieprz . Wymieszać wszystko dokładnie.

Na dobrze rozgrzany olej (najlepiej z oliwek, słonecznika) nakladać pełn± stołow± łyżk± utartych ziemniaków. Smażyć na rumiane pyszne placuszki.

Można podawać również:
  • dzieci lubi± z cukrem
  • doro¶li z kwa¶n± ¶mietank±
  • amerykanie ze smażonymi jabłkami
  • po węgiersku (z pikantnym wołowym sosem)
Przepis nadesłała i smacznego życzy Bożena z Turków Sułtanów z Kalifornii.

Drukuj stronę Wydrukuj tę stronę.

Zamknij okienko