Placki ziemniaczane (porcja dla 2-3 osób):
- 6 dużych ziemniaków
- 1 ¶rednia cebula
- m±ka - 1 stołowa łyżka
- 1 całe jajo
- sól i pieprz do smaku
Ziemniaki i cebulę utrzeć na tarce (tej najdrobniejszej oczywi¶cie). Następnie dodać jajko, m±kę, sól i pieprz . Wymieszać wszystko dokładnie.
Na dobrze rozgrzany olej (najlepiej z oliwek, słonecznika) nakladać pełn± stołow± łyżk± utartych ziemniaków. Smażyć na rumiane pyszne placuszki.
Można podawać również:
- dzieci lubi± z cukrem
- doro¶li z kwa¶n± ¶mietank±
- amerykanie ze smażonymi jabłkami
- po węgiersku (z pikantnym wołowym sosem)
Przepis nadesłała i smacznego życzy Bożena z Turków Sułtanów z Kalifornii.
Wydrukuj tę stronę. |