Miodowy napój:

W Majdanie prawie od zawsze gospodarze posiadali małe przydomowe pasieki (na Urlu było ich około dziesięciu) - "była to chyba ziemia mlekiem i miodem płynąca".
Z podobnej jak w Majdanie pasieki (na zdjęciu) z otrzymywanego miodu pszczelego wyrabiano (wyrabiam) miodowy napój:

  • 1,5 l wody
  • 3 łyżki miodu
  • połowa cytryny
Wodę przegotować i ostudzić do temperatury około 30 stopni C. [aby dodany miód nie stracił swoich właściwości] dodać miód oraz wyciśnięty sok z cytryny i wymieszać.

I tu najważniejsze:
  • Napój wykonywać w godzinach wieczornych!
  • Pić następnego dnia rano jako pierwszy napój!

Miodowy napój

Przepis nadesłał i smacznego życzy Jan Gilarok z Krakowa.

Drukuj stronę Wydrukuj tę stronę.

Zamknij okienko