Ogórki kiszone:
  • świeże ogórki nie za duże
  • czosnek
  • koper
  • sól -1 łyżka stołowa na 4 szklanki wody
  • woda
  • chrzan
Świeże ogórki ułożyć ładnie w słoju ogonkami do góry (oczywiście) , dodać gałązkę kopru (świeżego lub ususzonego). 4 ząbki czosnku na litrowy słoik. Dodać też chrzan. Zagotować wodę i dodać sól jak wyżej podane (1 łyżka stołowa na 4 szklanki wody). Zagotowaną wrzącą wodą z solą zalać ogórki i zamknąć.

Ogórki będą chrupiące i smaczne jak za dawnych czasów nasze Mamy i Babcie kisiły. Przepis jest ten sam na zimowe zapasy. Smacznego! Wspaniały dodatek do obiadu , do kiełbasy na gorąco, do kanapek , do sałatek, na zupę ogórkową, no i oczywiście na porannego kaca.

Uwaga: nie dokladać żadnych wiśniowych, laurowych itp. liści, bo to już nie staropolski (majdański) smak.


Przepis nadesłała i smacznego życzy Bożena z Turków Sułtanów z Kalifornii.

Drukuj stronę Wydrukuj tę stronę.

Zamknij okienko