Cytrynówki z procentem - wersja Ani, córki Zosi:
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki spirytusu
  • 3-4 cytryny
Zagotować wodę z cukrem. Dodać wyparzoną cytrynę pokrojoną w plastry. Pogotować chwileczkę i zdjąć z ognia. Dodać spirytus i przykryć pokrywką (oby najlepsze nie wyfrunęło). Odstawić na 12 godzin - wypić nie więcej jak po 24 godzinach. Wcześniej przecedzić przez sito.
Smacznego i na zdrowie!


Przepis nadesłała Ania, córka Zosi.

Cytrynówki z procentem - wersja Radomira Turka:
  • 10 cytryn
  • 1 litr spirytusu
  • woda
  • cukier
  • + ewentualnie miód
Z 10-u cytryn obieramy cienką, żółtą skóreczkę i dajemy ją do litrowego słoja. Zalewamy to spirytusem, resztę ze spiru co zostanie (odrobina) mieszamy z sokiem z tych cytryn który po wyciśnieciu przecedzamy przez sitko. Następnie zostawiamy wszystko na ok. 8h w lodówce (słoik zakręcamy).

Na drugi dzień bierzemy 5 litrową butlę po wodzie mineralnej (przypominam sposób studencki) i wlewamy tam spiryt ze słoika, zagotowujemy trochę wody, rozpuszczamy w niej ok. 1/4 kg cukru, lub 1/3 kg + kilka łyżek miodu, dolewamy to do butli tak, aby spir + woda z rozpuszczonym cukrem (+ ew. miodem) zajęła pól tej butli czyli 2,5l. Możemy też pozostałe w słoiku skórki zalać częscią wody, aby lepiej wypłukać spirytusik. Co do dosłodzenia to trzeba dojśc do wprawy... Zawsze można dosłodzić na końcu... Smacznego i na zdrowie ;D


Przepis nadesłał Radomir Turek.

Drukuj stronę Wydrukuj tę stronę.

Zamknij okienko