Cytrynówki z procentem - wersja Ani, córki Zosi:
Smacznego i na zdrowie! Przepis nadesłała Ania, córka Zosi. Cytrynówki z procentem - wersja Radomira Turka:
Na drugi dzień bierzemy 5 litrową butlę po wodzie mineralnej (przypominam sposób studencki) i wlewamy tam spiryt ze słoika, zagotowujemy trochę wody, rozpuszczamy w niej ok. 1/4 kg cukru, lub 1/3 kg + kilka łyżek miodu, dolewamy to do butli tak, aby spir + woda z rozpuszczonym cukrem (+ ew. miodem) zajęła pól tej butli czyli 2,5l. Możemy też pozostałe w słoiku skórki zalać częscią wody, aby lepiej wypłukać spirytusik. Co do dosłodzenia to trzeba dojśc do wprawy... Zawsze można dosłodzić na końcu... Smacznego i na zdrowie ;D Przepis nadesłał Radomir Turek. Wydrukuj tę stronę. |